Informationssökning

När vi hör "informationssökning på internet" tänker vi oftast på ett enkelt klick till webbsidan Google. Och ja, google är ett väldigt bra vertyg som vi kan använda när vi söker efter t.ex. kunskap om en viss produkt eller en bild. Men de tusentals svaren som vi får fram på Google (eller någon annan "sök-webbsida" för den delen) behöver ju förstås inte alltid stämma.


Twitter har lätt blivit en stor källa för information för hela världen. Här kan trots allt alla skriva sina tankar om nyheter från hela världen. Länkar skickas hela tiden och, om man söker efter någon speciell nyhet eller någon speciell typ av information kan man skriva hashtaggen "#" och t.ex. "blommor" (engelska kanske ger mer resultat) i sökrutan. På det här här sättet kommer du till en sida med alla tweets som någonsin blivit skrivna om blommor. Det sägs att Twitter ger betydligt mer information än vanliga nyheter på TV.


Delicious är ett annat vertyg för sökning på internet. Det är väldigt likt Google på många sätt, men skillnaden är att Google söker upp allt som har något att göra med vad du skrev i sökrutan, och högst upp kommer det resultat som har fått mest uppmärksamhet. Söker du på Delicious visar sidan de nyaste resultaten (vilket är bra om du kanske söker en viss artikel om en viss nyhet). Sidan söker alltså mest upp webbsidor som behandlar det du söker, t.ex. om du söker på "blommor" så får du webbsidor som "tillvaxt.org". Med den här webbsidan kan du också komma åt andras bokmärkta sidor eller deras "favorit sidor", de kan kanske vara nyttiga!


Flickr är en väldigt bra sida om du söker efter bilder. Du måste ju få veta om du får använda bilden eller inte. Därför är den här sidan mycket bra. Här kan du nämligen enkelt få reda på exakt vad du får göra och vad du inte får göra med bilden. Om du ska använda ett visst material till t.ex. ett skolprojekt, så är Flickr ett av de bästa alternativen.


Kom nu ihåg att det är otroligt viktigt att försöka hitta den primära källan till det material som du tänker använda och fråga om lov ifall du tänker använda det!

 

Text: Rebecka Näsman