Historisk översikt

Internet föddes runt slutet av 1960-talet. Just då var hela internet ett litet experiment som man utförde för att testa om människor skulle kunna kommunicera med varandra från olika ställen, alltså att ansluta datorer till varandra. Eftersom experimentet var lyckat, började bl.a USA:s försvarsindustri använda det och projektet fick namnet DARPA, alltså, Defense Advanced Research Projects Agency.


En såkallad myt om orsaken till internets födelse är att den riktiga planen för nätet skulle ha varit att använda det här nya otroliga vertyget för att bl.a kunna hålla kontakter under kriget (det kalla kriget och oro/rädslan för de nya kärnvapnen). Vi har inga hårda bevis på att detta skulle stämma, men det låter ju logiskt, eller hur?


ARPANET var det första nätet som alla hade tillgång till. Det var mycket likt det internet som vi har idag, men förstås inte lika utvecklat. Redan under 1970-talet uppkom en enklare version av det vi idag kallar "e-post" och det blev genast mycket populärt.


Militären hade redan tidigt bestämt sig för att det nya nätverket skulle utvecklas öppet, visas och användas av allmänheten. Detta var en väldigt ovanlig situation, att militära organisationer skulle tillåta något sånt här, eftersom all utveckling i normala fall är topphemlig. Och eftersom nätverket nu spred sig blev det mer och mer okontrollerbart, och till slut blev militären ointresserade. De övergav till slut internet och började utveckla ett helt eget nätverk som de kallade MILNET.


Internet blev slutligen en slags trend, som det är ännu idag.


"Experimenten för att etablera ett riktigt nät med möjlighet att sända data startade med att ingenjörer skrev ”LOG” för att logga in på en avlägset belägen dator. Men den senare kraschade efter att den tagit emot ”O”:et. Så det första meddelandet som sändes blev just ”LO” - som på engelska kan stå för Lo and behold (ungefär ”titta!”).


- Vi kunde inte ha skickat ett bättre första meddelande!"
(taget ur en artikel i Svenska Dagbladet år 2009, internet: 40 år)

Text: Rebecka Näsman

KÄLLOR:

Håkan Persson: Internets Historia
Svenska Dagbladet (25.10.2009): Internet: 40 år
Marcus Rejås: Datorkommunikation