Digitala fotspår

Med digitala fotspår menas de avtryck som vi alla lämnar efter oss på nätet; frivilliga och ofrivilliga. Till exempel om man bloggar och lägger ut bilder eller om man är medlem i sociala medier och där lägger ut bilder. Digitala fotspår ger andra en bild om hur du är. 

Begreppet digitala fotspår är nästan lika gammalt som internet själv men det har börjat diskuterats mer de senaste åren. Det har främst pratats om vad det får för effekt på våra yrkesliv eller hur lätt en negativ bild kan skapas av andra som vill dig illa. Nu diskuteras det mer om hur man kan påverka sina fotspår och hur viktigt det är att synas på internet för att t.ex locka till sig arbetsgivare. Digitala fotspår är idag något av en oundviklighet.

De spår man lämnar efter sig på internet försvinner aldrig även fast man tar bort bilden, texten etc. Om du ändå vill gömma eller försöka få bort spåren kan du publicera nya sanna saker om dig själv. På så sätt ”dränker” du de spår du inte vill att andra ska se. Du kan gå med i nya sociala medier eller skapa en blogg så att sann information som du själv skapat sprids istället för falsk eller negativa bilder av dig.

 

Text: Nathalie Nystrand & Nicolina Söderholm

Källor: Carl Winberg #Taggad för livet